Laos dag 1

Nu är vi hemkomna från Laos och det har varit en spännande resa 😄 (Har även hunnit vara i Bangkok en sväng innan jag hann få ihop det här inlägget haha) Det är alltid spännande att resa till länderna runt om Thailand eftersom det är lika men ändå inte riktigt samma som man är van vid :)
 
Jag börjar väl från början I guess 😊
 
Vi hade ju bokat taxi som skulle plocka upp oss kl 06-ish för att åka till Bangkoks gamla flygplats Don Muang och därifrån skulle vi sedan ta flyget till Vientiang.
Taxichauffören ringde tjugo i sex och meddelade att han var påväg (first time ever), men sedan blev det en hel del missförstånd då han bara pratade thai och jag var nyvaken och yrade på nån sorts ihopsnickrad thainglish vilket slutade med att Micke 3 samtal senare fick ta moppen och åka och hämta honom på 7/11 i närheten. 
Tillslut hade vi dock baxat in våra väskor i bakluckan (hade typ rekordminimalt med packning!) och satt i baksätet och insöp en god frukost bestående av drickyogurt påväg mot huvudstaden. Det gick med en jävla fart kan jag lova! Vi kom fram ungefär 1.5h tidigare än vad vi hade räknat med så vi checkade in och traskade runt lite innan vi bestämde oss förr att gå ut till den lilla restaurangen utanför och beställde varsin öl som på nåt vänster slutade med att vi fick in 4 öl (ja man får dricka öl på morgonen när man ska flyga😁).
Det var så jäkla underbart att sitta i skuggan av Bangkoks morgonsol och känna res-nerverna kittla! Inte bara för att vi skulle resa bort utan för att det då slog mig att vi skulle resa bort! Vi BOR här! Vi kommer snart komma tillbaka! Bästa känslan ever att länga efter en resa men samtidigt längta hem 😁💕
 
Flygresan gick smidigt och det tog bara 1 h innan vi landade i Vientiang. Det var en konstig känsla för runt omkring mig pratade folk thai (typ), bokstäverna på skyltarna var thai (typ) och folk såg thai ut (typ). Det var som att vi hade landat i Thailand fast i ett parallellt universum med lite grötigare språk och gulligare bokstäver😁 Tänk er typ att Norge skulle vara ett Sverige i ett annat universum 😂
 
Efter en kort taxifärd kom vi fram till hotellet och där fick vi världens bästa välkomnande :) 1 sekund efter att jag hade klivit in genom dörrarna hade jag en iskall juice i handen, någon hade tagit hand om bagaget och incheckningen var i full gång. Sen var det bara att betala (kostade 800 000 vilket kändes ganska sjukt eftersom jag ännu inte hade hunnit vänja mig vid valutan) och så följde vi efter vår lilla portier som konkade väskorna upp för alla trapporna till rummet.
Hotellet var jättemysigt! Det fanns en lummig innegård med massa växter som vi hade utsikt över från loftgången och där hade de även en restaurang. Därifrån gick det en trappa upp till poolen där det fanns en bar (som var helt igenbommad och nog inte hade sett ljuset på nåt år iofs men ändå) och några solstolar så jag bestämde mig direkt för att min resa skule innehålla mycket poolhäng😉
 
När vi hade packat upp våra väskor var vi vrålhungriga så vi bestämde oss för att testa restaurangen på hotellet. Jag kände mig modig och tänkte att nu minsann skulle jag se vad den inhemska matkulturen hade att erbjuda. Menyn var helt på lao och även om det var ganska likt thailändska så kunde jag ändå inte urskilja speciellt mycket av vad den innehöll så därför pekade vi på varsin rätt som såg smarrig ut och slog oss ner på innegården. 
Efter ca 10 minuter kommer servitrisen bärandes på två jättefat fulla med mat. Min tallrikt bestod till 80% av sallad, och då menar jag inte vanlig skuren, ihopblandad svenne-sallad utan här snackar vi en snårskog med stora salladsblad och kvistar med diverse örter och blad (varav de flesta smakade som parfym ungefär). Köttet jag fick var kallt fläskkött där själva köttet var i underläge då det mest bestod av fett och brosk, min favorit! (NOT!) Till det serverades torra, friterade tofukuber och kanom jiin (typ thailändsk spagetti, det är gott med lite sås till) och som kronan på verket så var den tillhörande såsen inget mindre än Bpla raa, vilket är typ thailändsk surströmming och jag kan lova er att det smakar skiiiiit (avvikande åsikter kan såklart förekomma), dock verkade varenda fluga på hela hotellet älska den ruttna lukten då de flockades runt den lilla skålen typ 1 sekund efter att jag fått in den. Började tugga i mig av salladen och kanom jiin men hur mycket jag än tuggade och svalde tycktes inte innehållet på tallriken minska ett dugg. Jag försökte peta över några fläskbitar till Mickes tallrik men inte ens han ville äta det, då kan ni förstå att det var illa! Tycker att det är så jäkla pinsamt att lämna massa mat men efter ca 20 minuters salladstuggande så kände jag mig tillräckligt mätt för att att ge upp. Det lär nog dröja ett tag innan jag kastar mig så handlöst in i ett okänt kulinariskt möte igen haha😁
 
På kvällen utforskade vi staden lite. Vientiane ligger precis vid Mekhong-floden så vi gick ner mot vattnet och började strosa runt längst den långa gatan som följde floden. Vi kom till en jättemysig walking street som hade en riktig söder-känsla över sig, där slog vi oss ner och jag drack för första gången på flera månader en tvättäkta äppelcider! I Thailand finns ett väldigt begränsat utbud av cider och de som finns är svindyra pga den höga importskatten men i Laos verkade Sommersby ha lanserat sig riktigt bra och man kunde få tag på det nästan överallt till ett bra pris 😍 💘
Efter att vi suttit på Vientiane-söder ett slag så började vi gå tillbaka mot hotellet men det blev ett till depåstopp på en Laos-pub som hade ett live band och verkade livat, stämningen var på topp och vi slog oss ner vid ett av borden vid scenen. De körde både thailåtar som vi kände igen och kunde sjunga med i men upptäckte också några nya godingar från Laos som verkade väldigt populära då folket skrålade och hurrade som galningar när de spelades. Hade kunnat sitta där hur länge som helst men tillslut var vi ändå tvungna att dra oss hem eftersom vi skulle upp tidigt dagen efter och bege oss till Thailändska ambassaden för att ansöka om visumet. 
 
Eftersom jag är så babblig och älskar detaljer så fick detta visst bli nån sorts följetång, spännande haha!
 
Jag måste plugga lite nu, håller på att skriva om upphovsrätt och massa annat juridisk blaha 😊 Måste ju sen såklart också berätta om Songkran, det thailändska nyåret, haha gud vad jag ligger efter i bloggandet!! 
 
Tjingeling så länge 🤓

Kommentera här: